Andrius Pauliukevičius: vištienos pasirinkimas priklauso nuo kiekvieno individualių poreikių

Atšilus orams, vis daugiau žmonių susirūpina savo išvaizda bei sveikata, pradeda sportuoti ir atidžiau rūpintis mityba. Neabejotinai svarbiausia kiekvieno sportininko kasdienės mitybos dalis – baltymai. Mitybos eksperto ir trenerio A. Pauliukevičiaus teigimu, vienas iš geriausių baltymų šaltinių yra vištiena. Pateikiame kelis patarimus, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, norint parduotuvėje išsirinkti sveikiausią, ir pagal kiekvieno individualius poreikius geriausiai tinkantį vištienos produktą.

Kaip pasirinkti geriausią vištienos gaminį

Dažnas susiduriame su svarstymais, kaip išsirinkti geriausią vištienos gaminį. A.Pauliukevičiaus teigimu, nėra universalios taisyklės, tinkančios visiems, o renkantis vištieną, pirmiausia reikėtų atsižvelgti į savo individualius poreikius.

„Nors dažniausiai liesa vištiena yra pranašesnė už riebią, visgi norintis priaugti masės žmogus turėtų rinktis riebesnę mėsą. Tokiu atveju vartoti reikėtų ne vištienos krūtinėlę, o šlaunelių mėsą, nes ji turi daugiau riebalų ir kalorijų. Tuo tarpu žmonėms, kurie siekia numesti arba išlaikyti esamą svorį, geriausias pasirinkimas yra krūtinėlių mėsa“, – įžvalgomis dalinasi A. Pauliukevičius.

Norint maitintis sveikai, visų pirma reikėtų įsitikinti, ar vartojame kokybiškus produktus. „Dažniausiai žmonės norėdami išsirinkti geriausios kokybės mėsą, tikrina tik produkto galiojimo laiką. Nors galiojimo trukmė yra labai svarbus aspektas, tai yra tik vienas iš faktorių, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį, besirenkant mėsą. Norint įsigyti geriausią vištienos gaminį, ypatingai svarbu atsižvelgti į tai, kokiomis sąlygomis buvo auginami paukščiai“, – teigia „Kekava“ ekspertas Saulius Petkevičius.

Pasak pašnekovo, paukščių auginimui, kaip ir visoje mėsos pramonėje, keliami aukšti reikalavimai. Deja, kai kurie gamintojai jų tiesiog nepaiso. „Mėsos gamyboje sunaudojama beveik 4 kartus daugiau vaistų negu žmonių gydymui – tai neabejotinai turi neigiamos įtakos žmonių sveikatai. Vis dėlto šios tendencijos nereikėtų suabsoliutinti, pavyzdžiui, „Kekava“ paukštynai laikosi itin aukštų gyvūnų gerovės standartų: apie 90 proc. visų vištų išauginamos nenaudojant antibiotikų. Taip išauginti vištienos produktai yra ženklinami oficialiai patvirtintu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos ženkliuku „Užauginta be antibiotikų““, – teigia S. Petkevičius.

Svarbiausia vištienos neperkepti

Vis tik norint valgyti sveikai, išsirinkti aukštos kokybės mėsos gaminį nepakanka – svarbu ir tai, kaip apdorojame mėsą. Internete gausu patarimų, kaip gaminti vištieną, kad būtų išlaikytos gerosios jos savybės. Dažniausios rekomendacijos: vengti kepimo aliejuje, virti vandenyje, valgyti vištieną be odelių, vengti riebių padažų. A. Pauliukevičiaus nuomone, ne visi šie patarimai yra teisingi.

„Ruošiant mėsą reikėtų vengti įvairių neaiškių prieskonių naudojimo, geriausia mėsą gardinti druska, pipirais, žolelėmis – taip bus išvengta nereikalingų konservantų suvartojimo. Kitą vertus, kalbant apie terminį mėsos apdorojimą, galima rinktis tiek kepimą, tiek virimą vandenyje. Svarbu pabrėžti tik tai, jog jeigu renkamės vištieną kepti, kepimą reikėtų kontroliuoti taip, kad mėsa nepridegtų. Pastaruoju atveju baltymo struktūra bus pažeista, organizmui jį bus sunkiau pasisavinti. Be to, pridegusi mėsa, skatina kancerogeninių ląstelių gamybą organizme“, – patarimais dalijasi A. Pauliukevičius.

Grįžti į naujienas
Kraunama...