„Užauginta be antibiotikų“ – kodėl tai svarbu?

Bakterijų atsparumas antimikrobinėms medžiagoms (AMR) pastaraisiais metais tapo viena didžiausių žmonijos problemų. Mikroorganizmų gebėjimas išgyventi ar net daugintis veikiant antibiotikams statistiškai toks didelis, jog vien Europos Sąjungoje kasmet nuo AMR miršta 25 tūkstančiai žmonių, o visame pasaulyje – per 700 tūkstančių žmonių.

Pastebima, jog AMR skatina gausus ir neracionalus antibiotikų vartojimas – tiek žmonių gydymui, tiek jų naudojimas žemės ūkyje gyvulių ligų prevencijai. Visuomenėje dominuoja neatsakingas požiūris į antibiotikus – jais siekiama gydyti net menkiausią peršalimą, o juk šie vaistai veikia tik bakterijas, bet ne virusus.

Neatsakingas antibiotikų vartojimas gyvulininkystėje taip pat yra kritikuotinas. Vien Lietuvoje 2016 m. gyvulių auginimui buvo sunaudota net 13 tonų antibiotikų. Jei gyvulys buvo šeriamas antibiotikais, visuomet yra tikimybė, kad su mėsa, kurią valgome, gausime mutavusias bakterijas. 

Mums rūpi gyvūnų ir žmonių gerovė, todėl „Kekava“ pirmiausiai investuoja į kuo patogesnes vištų auginimo sąlygas, taip užtikrindama sveiką gyvūnų augimą ir natūralią produkciją vartotojams. Dedame visas įmanomas pastangas, kad augdamos vištos nesirgtų. Ženklas ant mūsų gaminių „Užauginta be antibiotikų“ – tai sertifikuotas kokybės garantas, kad augdamos vištos buvo sveikos, todėl nebuvo lesinamos antibiotikais.

 

Kaip auginamos „Kekava“ vištos ?

Mūsų vištos auginamos užtikrinant sveikas ir patogias sąlygas. Jas lesiname tik kokybišku lesalu, atitinkančiu jų poreikius, – jame optimaliai suderinti baltymų, riebalų, mineralinių medžiagų bei vitaminų kiekiai. Be to, mums svarbu, jog vištos turėtų užtektinai ploto, kur galėtų nevaržomai judėti.

Geros sąlygos užtikrina ir kokybišką jų poilsį – sveikos vištos, kaip ir žmonės, naktį turi išmiegoti apie 7 valandas. Vištidžių grindys nuklotos pušų pjuvenomis, kurios kartu veikia kaip natūrali dezinfekcinė medžiaga. Taigi, puoselėdami visavertę mitybą ir kuo natūralesnes augimo sąlygas, galime garantuoti, jog „Kekava“ vištos auga sveikos, todėl vartotojai gauna aukščiausios kokybės vištieną.

Nori pamatyti, kaip auga mūsų viščiukai?  – ČIA

Kekava ambasadoriai: „Motyvuotų Atletų“ video dienoraščio įkūrėjas, sporto ir mitybos specialistas Artur Swan, mitybos ekspertė, asmeninė trenerė Inga Žuolytė ir maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė.

Kartu siekiame bendro tikslo – informuoti visuomenę apie vištų auginimo be antibiotikų svarbą žmogaus sveikatai.

Dažniausiai užduodami klausimai

Žymėdami produkciją žyma ,,Užauginta be antibiotikų“ informuojame pirkėjus, kad ,,Kekava“ vištos viso augimo metu buvo sveikos, suteikiant komfortiškas sąlygas, lesinant kokybišku, joms subalansuotu lesalu. Tai tuo pačiu reiškia, jog višta viso augimo metu nesirgo, todėl jos nereikėjo gydyti. Už tokį vištų auginimą esame sertifikuoti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos.

Ne, tai nėra atskira produktų liniją. Daugiau kaip 80 procentų mūsų auginamų vištų užauga nesirgdamos, todėl jos visiškai negauna antibiotikų – tokių vištų mėsa gauna žymą ,,Užauginta be antibiotikų“.

„Kekava“ – pirmoji ir vienintelė kompanija Baltijos šalyse, turinti oficialų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos sertifikatą patvirtinantį, jog mūsų vištos buvo auginamos nenaudojant antibiotikų. Daugiau kaip 80 procentų mūsų auginamų vištų visiškai neserga, todėl jų nereikia gydyti antibiotikais. Ši ,,Kekava“ produkcija turi žymą ,,Užauginta be antibiotikų“.

Pirmiausias ir svarbiausiais aspektas – mums rūpi mūsų vartotojai. yra labai didelis kiekis mėsos produktų – dėl didelės konkurencijos ir mažėjančių kainų – kokybė dažnai tampa abejotina. Mūsų tikslas yra išsiskirti iš rinkos, teikiant žmonės sveiką ir skanią vištieną. Tikime, jog tai pasieksime užtikrindami vištoms geras augimo sąlygas, o ne pasitelkdami šiuolaikinėje pramonėje įprastus metodus. 

„Kekava“ sėkmės formulės garantas – orientacija ir siekis užauginti kokybišką, sveiką ir švarią mėsą ne tik mums, bet ir ateities kartoms. Norime matyti darnią visuomenę, todėl socialiai atsakingas požiūris yra būtinas. ,,Kekava“ savo produkcijai siekia diegti aukščiausius kokybės standartus ne tik Baltijos šalyse, bet ir Skandinavijos regione, kur taip pat prekiaujama mūsų produkcija. Tikimės, kad mūsų pavyzdys bus užkrečiamas ir rinkoje atsiras daugiau įmonių, sekančių mūsų keliu.

Antibakterinis atsparumas (AMR) – globali problema, labai glaudžiai susijusi su žemės ūkiu ir ypatingai – gyvulininkyste. Nors Europos Sąjungos atsakingos tarnybos siekia gerinti maisto kokybę ir šiuo metu griežčiau kontroliuoja gyvūnų gerovės standartus, problema vis dar opi.

Europos Sąjungoje antibiotikus naudoti gyvulių augimo skatinimui yra uždrausta, tačiau gydymo tikslais antibiotikai gali būti naudojami. Neatsakingas ar perteklinis šių vaistų vartojimas gali pakenkti gyvulio sveikatai, o tokio gyvulio mėsa – turėti neigiamą poveikį žmogaus organizmui. Gauti patikimą, sveiką ir šviežią mėsą pirkėjams tampa iššūkiu. Atsižvelgiant į pasaulinio masto grėsmę, ,,Kekava“ auginame tik aukščiausios kokybės standartus atitinkančią vištieną. Mes rūpinamės kiekviena višta ir užtikriname, jog augdama ji turėtų kuo natūralesnes sąlygas. Mūsų vištos auga sveikos, todėl neserga ir jų gydyti antibiotikais nereikia.

,,Kekava“ vištos hormonų negauna. Tai, jog vištiena yra auginama naudojant hormonus yra vienas populiariausių mitų. Bet koks hormonų naudojimas yra griežtai draudžiamas Europos Sąjungos aktų, be to, hormonų naudojimas yra ir netikslingas – jokio akivaizdaus poveikio augimui nėra įrodyta. Mes, kaip vištienos augintojai, siekiame užtikrinti aukščiausios kokybės sąlygas, kad vartotojai gautų tik sveiką produkciją. ,,Kekava“, augindama vištas, nenaudoja jokių antibiotikų ar hormonų – jos lesinamos tik visaverčiu ir gerai subalansuotu lesalu.

Europos Sąjunga griežtai draudžia naudoti antibiotikus gyvūnų auginimui, tačiau, esant ligos atvejui, antibiotikai gydymui gali būti skiriami. Ir dabar ,,Kekava“ augina nedidelį kiekį vištų, kurios serga – vadovaujantis reikalavimais, mes privalome jas gydyti antibiotikais. Šioje mėsoje antibiotikų likučiai neviršija Europos Sąjungos normų nustatyto lygio, tačiau ji niekuomet nepateks į pakuotes, pažymėtas ,,Užauginta be antibiotikų“ ženklu.

Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, pasaulyje atsparumas antibiotikams auga itin sparčiais tempais. Ši kompleksinė problema apima ne tik žmonių, bet ir gyvūnų sveikatą, o taip pat ir maisto sektorių. Kasmet vien Europos Sąjungoje dėl to miršta mažiausiai 25 tūkstančiai žmonių. Deja, žemės ūkis pagal suvartojamų antibiotikų kiekį pasaulyje kol kas pirmauja. Visuomenė turi būti akyla ne tik rinkdamasi vaistus, bet ir maisto racioną. Kalbant apie mėsą, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kaip gyvulys buvo auginamas, kokiu maistu šeriamas, iš kur atkeliavo produkcija. Būdami vištų augintojais, jaučiame atsakomybę prieš vartotoją, todėl keliame aukščiausius reikalavimus ir užtikriname geriausias sąlygas. ,,Kekava“ yra sertifikuota ir patvirtina Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos įmonė, todėl ant mūsų produkcijos rasite ,,Užauginta be antibiotikų“ žymą.

Kraunama...