Skirtingos vištienos dalys: kaip jas pasitelkti gaminant?
Vištieną mėgstame daugelis, tačiau ne kiekvienas žinome, kaip galime paruošti skirtingas jos dalis. Tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ kūrėja Kristina Pišniukaitė pataria, kaip galite jas panaudoti, ir dalinasi vienu mėgstamiausių savo receptų.
Vištienos dalys – ir pietums, ir vakarienei
Skirtingos vištienos dalys dėl ganėtinai paprasto ir greito paruošimo gali tapti tiek pagrindiniu patiekalu pietų ar vakarienės stalui, tiek daugelio ruošiamų patiekalų ingredientu.
„Vištienos blauzdelės puikiai tinka marinuoti ir kepti ant grilio arba orkaitėje, troškiniams ruošti, o viščiuko ketvirčiai suteikia puikaus skonio sriuboms bei sultiniams. Aukštos kokybės baltymų šaltinį ir liesiausią viščiuko dalį, vištienos filė, galima kepti keptuvėje, ant grotelių, virti garuose – ji visuomet bus greitai ir lengvai paruošiama.
Iš viso viščiuko taip pat lengvai pagaminsite įvairiausių patiekalų kombinacijų – sultingą ir kvapnų kepsnį šventėms ar didesniam būriui draugų ir šeimos narių, gardų troškinį, lengvos ar sočios sriubos“, – sako K. Pišniukaitė.
Viena dažniausiai vartojamų vištienos dalių – vištienos krūtinėlė. Pasak K. Pišniukaitės, norint šią vištos dalį paruošti taip, kad ji nebūtų sausa, užtenka vos kelių parastų gudrybių.
„Vištienos krūtinėlė yra gana liesa mėsa, todėl dažnai susiduriame su problema, kad ji iškepa pernelyg sausa. Tam, kad taip neatsitiktų, reiktų ją įtrinti mėgstamais prieskoniais, keptuvėje įkaitinti porą šaukštų aliejaus, apkepti mėsą iš abiejų pusių po 4-5 minutes. Tuomet, uždengus keptuvę, kepti ant mažos ugnies dar apie 10 minučių. Ir galiausiai, prieš pjaustant, leisti šiek tiek pastovėti kambario temperatūroje“,– dalinasi ji.
Kokybė – svarbu
Maisto tinklaraščio kūrėja tikina, kad jai itin svarbu mėsos ir kitų patiekaluose naudojamų ingredientų kokybė.
„Visuomet ieškau sveikesnių ar kuo sveikiau užaugintų produktų, lyginu juos tarpusavyje, domiuosi sudėtimi bei kilme. Maisto produktų pasirinkimo galimybės šiandien labai plačios, todėl siekiant gyventi sveikiau, svarbu rinktis atidžiai. Pavyzdžiui, renkantis vištieną, visuomet atkreipiu dėmesį į tai, kokiomis sąlygomis ji buvo užauginta, nes manau, kad tai vienas svarbiausių kriterijų mėsos kokybei įvertinti“, – sako K. Pišniukaitė.
Mėsos kokybę lemia ir auginimo sąlygos
„Paukštienos kokybė pirmiausia priklauso būtent nuo paukščių auginimo sąlygų. Itin svarbu užtikrinti aukščiausius biosaugos standartus, rūpintis vištų paros ritmu, lesinti itin kokybišku pašaru. Visi šie faktoriai lemia tai, ar vištos serga, ar ne, ir pavykus jas išsaugoti sveikas, gydymui nereikia pasitelkti antibiotikų. Norint taip auginti vištas reikia nemažai investuoti į tinkamos aplinkos joms sukūrimą, todėl ne visi paukštienos gamintojai gali užtikrinti, kad parduoda vištieną, užaugintą be antibiotikų“, – sako Saulius Petkevičius, paukštienos gamybos įmonės AB „Putnu fabrika Kekava“ valdybos narys.
„Be antibiotikų užauginti vištienos produktai Lietuvoje yra žymimi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patvirtintu ženklu „Užauginta be antibiotikų“. Rinkdamiesi paukštienos produktus su tokia etikete galite būti ramūs, kad valgote sveikiausią įmanomą vištieną,” – tikina AB „Putnu fabrika Kekava“ atstovas.
Visuomet kokybiškos vištienos patiekalams ieškanti Kristina dalinasi vienu mėgstamiausių savo receptu su vištiena.
Citrininė vištiena su čiobreliais
Ingredientai:
„Kekava“ vištienos blauzdelės (10 vnt.)
Alyvuogių aliejus (1 v. š.)
Citrina (1)
Česnakas (2 sk.)
Čiobrelis
Malta rūkyta paprika
Džiovintas raudonėlis
Džiovintas čiobrelis
Druska
Juodieji pipirai
Gaminimas:
Vištienos blauzdeles užpilkite alyvuogių aliejumi, įberkite ½ šaukštelio maltos rūkytos paprikos, ½ arbatinio šaukštelio džiovinto čiobrelio, 1 arbatinį šaukštelį džiovinto raudonėlio, druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų. Įtarkuokite dvi česnako skilteles ir citrinos žievelę. Tarkuokite geltonąją jos dalį ir stenkitės, kad baltosios patektų kuo mažiau. Kadangi tai citrininė vištiena, paskutinis akcentas – įspauskite visos citrinos sultis. Gerai išmaišykite vištienos blauzdeles, kad prieskoniai tolygiai pasidengtų. Pamarinuokite 2 valandas arba ilgiau. Pasimarinavusias dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos taip, kad jos tarpusavyje nesiliestų. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes.
Grįžti į naujienas